Share this page

Skader - Forstuvninger, overbelastningsskader og blå mærker

Forstuvninger er kraftige forvridninger af led med delvis eller komplet overrivning af ledbånd men uden forskubning af ledfladerne. De kan også indebære beskadigelse af tilhørende blodkar, muskler, sener og nerver. Forstuvninger anses traditionelt for at være mere alvorlige end overstrækninger, hvor musklen bliver overstrakt og dets fibriler beskadiget. Men i den moderne terminologi kan begge skader klassificeres i det samme graderingssystem:

  • Grad 1: Mild eller minimal forstuvning uden overrivning af ledbånd. Muligvis mild ømhed og nogen hævelse.
  • Grad 2: Moderat forstuvning med ufuldstændig eller delvis overrivning af ledbånd, ledsaget af tydelig hævelse, blå mærker og besvær med at gå.
  • Grad 3: Fuldstændig overrivning af ledbånd med hævelse, blødning, ustabil ankel og manglende evne til at gå.

De fleste sports- og overanstrengelsesrelaterede forstuvninger opstår i anklen, og følgende afsnit refererer specifikt til ankelforstuvninger.

Forstrækning af anklen
Forstrækning af anklen er en almindeligt forekommende skade, der som regel er harmløs, selvom den kan være uger eller måneder om at hele. Anklen hæver og bliver øm. Skaden heler som regel op af sig selv, men det kan være nødvendigt at holde en langvarig hvileperiode og at tage traditionelle midler i brug. Desuden kan en anti-inflammatorisk gel lindre smerten og hæmme betændelsen.

Det er vigtigt at være særlig opmærksom på skader, der berører de mediale eller laterale ledbånd, da de kan gøre anklen ustabil. Det medfører typisk pronation (vridning af foden), ligesom det kan medføre andre problemer senere i livet, herunder osteoartritis (betændelse i led og knogler). Det er vigtigt at få foretaget en biomekanisk undersøgelse, når anklen er kommet sig.

Forstrækning i lysken
Dette er en almindelig skade hos fodboldspillere, der medfører smerter i lysken. Hoften er fortsat fuldt ud mobil, men der er udtalt ømhed lige over tilhæftningen af adduktor, der sidder lige under og op imod lyskenbåndets mediale stykke. Hvis hvile ikke er tilstrækkeligt til at hele skaden, kan det overvejes at give en steroidindsprøjtning i adduktor-tilhæftningen.

Forstrækning af leddene mellem korsben og bækken
Denne skade medfører, ligesom løfteskader, smerte og ømhed over glideleddene i hoften, der kan stråle ned til baglåret. Det går hurtigt over med hvile. Husk på, at de fleste smerter i dette område stammer og udstråles fra lændehvirvlerne. I tvivlstilfælde kan der udføres en MR-scanning. Betændelse i leddene mellem korsbånd og bækken er ikke nogen almindelig tilstand, undtagen hos unge mænd med reumatoid spondylitis, der responderer godt på antiinflammatoriske lægemidler. Motion har en god effekt.

Blå mærker
Blå mærker, også kaldet kontusioner, opstår som regel efter et slag eller fald, der får de små blodkar under huden til at sprænge. Det får blodet til at sive ud i vævene under huden, hvor der opstår blå/sort misfarvning. Blå mærker heler som regel inden for 2 til 4 uger, men blå mærker på benene er ofte længere om at hele end blå mærker i ansigtet eller på armene.

De fleste blå mærker forsvinder af sig selv. Blid massage kan være med til at lindre smerten og forbedre blodstrømningen. Svære blå mærker, smerter og hævelser, der indtræder mindre end 30 minutter efter en tilskadekomst, kan dog være tegn på et mere alvorligt problem, såsom brud eller svære forstuvninger, og det kan være nødvendigt at søge læge.

Anbefalet produkt

Anbefalet produktVoltaren gel®

Det mest solgte topikale non-steroide anti-inflammatoriske håndkøbsmiddel på verdensplan. Effektiv topikal formulering til behandling af smerte og inflammation.

Læs mere

Smerteguide

SmerteguideOpdag ”The joy of movement”

Prøv det nye og lette interaktive værktøj, der hjælper vej til øvelser, behandlinger og tips, der passer bedst til lige netop dig.

Læs mere

Træningsøvelser til forebyggelse af smerte

Træningsøvelser tilpasset typen af smerteTræningsøvelser til forebyggelse af smerte

Find de træningsøvelser, der kan forebygge yderligere smerte i en række smerte-situationer lige fra rygsmerter til ledsmerter.

Læs mere

Copyright © 2016